Víte co všechno už pivovarníci udělali?

První uvařené pivo

Myšlenka, že mě uvaří, vznikla na začátku roku 2014. Uvařit si svoje pivo podle své chuti a pro svoji radost je lákalo natolik, že se náš zatím netitulovaný sládek rozhodl výrobu piva nastudovat a uvařit. Tehdy mě udělal z koncentrátu. Jako první pokus jsem dopadlo velmi dobře. Všem jsem chutnalo a probudilo jsem v nich velké nadšení.

Že jsem bylo opravdu dobré, bylo potvrzeno na BEER ACADEMY, kterého se zúčastnili 22.února 2014 v Brně. Lektor, sládek poličského pivovaru Ing. Petr Kaluža tehdy uznal, že na první pokus jsem velmi dobré a ocenil mého stvořitele prestižní cenou.

Vaření z koncentrátů není tou klasickou a ceněnou cestou výroby poctivého piva, takže veškeré úsilí směřovalo k vaření ze sladovnického ječmene. K tomu, aby se tak stalo, bylo nutné vyrobit malou 30 litrovou varnu a k ní další potřebné technické součásti.

Vše se chystalo k prvnímu poctivému vaření. Tak se stalo dne 7.března 2015, za účasti 11 nadšenců a pivních labužníků. Vaření trvalo 12 hodin a uvařili tehdy 20 litrů mladiny. Dalšími kroky, kvašením a ležením, jsem vzniklo JÁ první. Tehdy mi dali první jméno - Bočkonovský Hejkal. Od té doby mě uvařili v různých obměnách ještě mnohokrát. Když jsem bylo uzrálé a uleželé, sešli se na degustaci. Vypili mě s takovou chutí a rychlostí, že jim šly bubliny z nosu. Tak to šlo dál, až je pomalu přestávalo bavit mě vařit v tak malých dávkách. Tehdy se rozhodli, že mi postaví pivovar! Doposud to byla zábava, ale nyní začíná práce. Aby toto svoje předsevzetí mohli splnit, museli zvládnout mnoho překážek a úkolů. Tak třeba jak bude pivovar fungovat, jak se bude jmenovat, v jakém objemu se bude vařit a v jaké technologické lince? Kde vybudují pivovar, jak ho zaplatí, jak bude vypadat společenství pivovarníků, kdo, co a jak bude v pivovaru pracovat? Těch otázek, na které museli najít odpověď bylo opravdu obrovské množství. Kdyby se u toho nebavili vymýšlením potrhlé budoucnosti, a to hlavně na společných akcích nebo v hospodě, když si mě vychutnávali, tak si myslím, že už to dávno zabalili. Asi jsem jim nalévalo dost sil rovnou pod kůži. Rok a půl trávili objížděním jiných malých pivovarů a sbírali vědomosti a zkušenosti se vším, co se kolem pivovaru točí. Při tom stále hledali místo, kde můj výrobní stánek postaví. Když doba uzrála, začalo všechno toto konání nabírat stále realističtější podobu. Tak se stalo, že můj pivovar mi vybudují tam, kde začínali, tedy na dvoře hotelu Sport. Teď už to běží jako po drátkách. Založení společnosti Pivovar Hejkal s.r.o. 14.3.2017, čítající nakonec 17 členů. Složit vklady. Vybrat a objednat technologickou linku šitou na míru prostorům, které vybudují. Stvořit návrh stavby a připravit projektovou dokumentaci včetně velkého množství vyjadřovaček. A takhle by měl můj pivovar vypadat:

Vytvořit grafickou i textovou presentaci včetně nastavení komunikačních cest. Každý z těchto kroků v sobě obsahuje mnoho mravenčí práce a hodně hodin, které si utrhli ze svého volného času. Ještě, že jich je tolik a všechnu tu práci si rozebírají jednotlivě podle toho, co kdo umí a čemu rozumí.

Na brigádách, kde už předělávají staré budovy, se opravdu už jen baví, protože cítí, jak jejich vložené úsilí nabírá reálnou podobu.




Jestli máte zájem, na webové kameře můžete jejich konání sledovat.

Fotosběrná kamera:

Teď už vím, že mi ten pivovar opravdu postaví!

Vaše pivo HEJKAL.

Zvěst, že se v Novém Městě na Moravě buduje nový pivovar pod názvem Hejkal, se rychle šíří nejen po městě, ale i okolí. Z nejhlubších lesů Vysočiny byla pořízená fotka pravděpodobně jmenovce Horáckého Hejkala. Při podrobném prozkoumání nemůžeme zatím s určitostí říci, kdo další nás sleduje z nižší části dutiny.